Hielspoor behandelen met voetreflex therapie

Een hielspoor is erg vervelend om te hebben. Echter is het niet zo dat je hier nooit meer vanaf kunt komen. Door middel van voet reflex therapie is het namelijk wel degelijk mogelijk om hier iets aan te doen. Benieuwd wat hielspoor eigenlijk is en waar je het aan kunt herkennen? Hieronder laten we het je allemaal zien!

Wat is een hielspoor ?
Een hielspoor is een kalkafzetting die een botuitsteeksel aan de onderkant van het hielbeen veroorzaakt. Op een röntgenfoto kan een hielspoor tot 1 centimeter naar voren steken. Zonder zichtbaar bewijs op de röntgenfoto’s wordt de aandoening ook wel “hielspoorsyndroom” genoemd. Hoewel hielsporen vaak pijnloos zijn, kunnen ze hielpijn veroorzaken. Ze worden vaak geassocieerd met plantaire fasciitis, een pijnlijke ontsteking van de vezelachtige band van het bindweefsel (plantaire fascia) die langs de onderkant van de voet loopt en het hielbeen met de bal van de voet verbindt.

Oorzaken van hielsporen
Hielsporen ontstaan wanneer kalkafzettingen zich ophopen aan de onderkant van het hielbeen, een proces dat meestal maanden in beslag neemt. Hielsporen worden vaak veroorzaakt door spanningen op de voetspieren en -banden, het uitrekken van de plantaire fascie en het herhaaldelijk scheuren van het membraan dat het hielbeen bedekt. Hielsporen komen vooral voor bij sporters die veel rennen en springen.

Risicofactoren voor hielsporen zijn onder andere:

  • Loopafwijkingen die overmatige spanning op het hielbeen, de ligamenten en de zenuwen in de buurt van de hiel plaatsen.
  • Rennen of joggen, met name op harde ondergrond
  • Slecht getailleerde of slecht versleten schoenen, vooral schoenen zonder de juiste steun van de boog van de voet.
  • Overgewicht en obesitas

Symptomen van hielsporen
Hielsporen veroorzaken vaak geen symptomen. Maar hielsporen kunnen in verband worden gebracht met pijn tijdens het lopen, joggen of rennen. In het algemeen is de oorzaak van de pijn niet de hielspoor zelf, maar de blessure van het zachte weefsel die ermee gepaard gaat. Veel mensen beschrijven de pijn van hielsporen en plantaire fasciitis als een mes of een pin die in de bodem van hun voeten steekt als ze ‘s morgens voor het eerst opstaan. Dit is een pijn die later overgaat in een doffe pijn. Ze klagen vaak dat de scherpe pijn weer terugkomt nadat ze langdurig hebben gezeten.

Behandelen van hielspoor
De hielpijn die gepaard gaat met hielsporen en plantaire fasciitis gaan niet zomaar over na een nachtje slapen. Als je na een avond slapen begint met lopen, kan de pijn erger aanvoelen dan voorheen. De pijn neemt vaak af naarmate je meer loopt. Maar je kunt een opleving van de pijn voelen na ofwel langdurige rust ofwel uitgebreid lopen. Door te kiezen voor een behandeling van voet reflex therapie ben je in staat om de pijn van hielsporen tot een absoluut minimum te beperken. Maak vandaag nog een afspraak of bel voor meer informatie!